گروه علیبابا به انگلیسی( Alibaba Group Holding Limited) و به چینی (阿里巴巴集团控股有限公)شرکت چندملیتی تجارت الکترونیک چینی است که فروش و خدمات پس از آن را به شکل:
۱- مشتری به مشتری
۲- بنگاه به مشتری
۳- بنگاه به بنگاه
از طریق پورتال وب فراهم میکند.
زمینههای کار و فعالیت این گروه در فروشگاه اینترنتی، سامانه خردهفروشی و رایانش ابری می باشد که دارای مجموعه مختلفی از شرکتهای تجاری در سراسر جهان است.
شرکت علی بابا، در ماه سپتامبر ۲۰۱۴ در بازار آزاد بورس سهامی به ارزش ۲۵ میلیارد دلار داشت که تا آن زمان بالاترین میزان سهام آزاد بود و ۲۳۱ میلیارد دلار ارزش گذاری شد. علیبابا یکی از ۱۰ شرکت قدرتمند جهان است. در سال ۲۰۱۸ علیبابا بعد از رقیب خود، تنسنت، دومین شرکت آسیایی بود که از مرز ۵۰۰ میلیارد دلار گذشت.در سال ۲۰۲۰ فوربز گلوبال این شرکت را در رده سی و یکم بزرگترین شرکتهای عمومی جهان قرار داد. از سال ۲۰۲۰ این شرکت جز ۶ شرکت با بالاترین ارزش جهان است.
علیبابا ؛
۱- بزرگترین شرکت خرده فروش جهان
۲-(در لیست) بزرگترین شرکتهای تجارت الکترونیک دنیا
۳- (سال ۲۰۲۰)مقام پنجم بزرگترین شرکت هوش مصنوعی
۴- (یکی از )بزرگترین شرکتهای سرمایهگذاری و همچنین سرمایه پر خطر
۵-میزبان بزرگترین بازارها alibaba.com و تاوباو و تیمال است.
شرکت علی بابا، رسانهای شده است و درامدش هرسال سه برابر افزایش پیدا می کند. این مجموعه همچنین رکورد بیشترین خرید آنلاین و حضوری را در روز مجردها، سال ۲۰۱۸ در جهان زد.
داستان رشد Alibaba
داستان رشد Alibaba از زمان عرضه اولیه 25 میلیارد دلاری آن در نیویورک در سال 2014 ادامه یافته است و اکنون از نظر ارزش بازار در بین 10 شرکت برتر جهان قرار دارد. تحقیق در مورد روشهای حسابداری علیبابا و بازگشت این شرکت به فهرست دولت ایالات متحده از بزرگترین مقاصد جهان برای کالاهای تقلبی، برخی از درخشش را از بین برده است، اما نه چندان برای سرمایهگذاران: به این دلیل که سهام آن در سال 2017 به رکوردی رسید و بیش از آن معامله شد.( دو و نیم برابر قیمت IPO). علیبابا که با رقابت شرکتهایی مانند Tencent Holdings Ltd. و Baidu Inc مواجه است، سرمایهگذاری زیادی برای دستیابی به مشتریان از طریق تلفنهای هوشمند و تبلتها و همچنین رایانش ابری و واقعیت مجازی انجام میدهد.
این شرکت سهامی در سایت تجارت الکترونیک آسیای جنوب شرقی Lazada و برنامه اشتراک سواری Lyft دارد، سیستم عامل تلفن همراه خود را دارد و طیفی را از شرکت های تلفن دولتی برای ارائه بسته های صوتی و داده های تلفن همراه اجاره می کند. همچنین در یک تیم پیشرو فوتبال چین سهام دارد.
شرکت علی بابا، به یکی از حامیان اصلی بازیهای المپیک تبدیل شد و روزنامه ساوت چاینا مورنینگ پست هنگکنگ را خریداری کرد. سرمایهگذاریهای آن در اپراتور فروشگاههای بزرگ چینی Intime Retail Group و غول هایپرمارکت Sun Art Retail Group Ltd. از جمله بیش از 70 معامله به ارزش مجموع 29 میلیارد دلار در سالهای 2016 و 2017 داشت. در همان زمان، پایگاه مشتریان آن به کشورهای مختلف گسترش یافته است. برزیل و روسیه درگیری با دولت چین بر سر اتهامات رشوه خواری و تحمل کالاهای تقلبی، در حالی که به سرعت رفع شد، یادآور خطرات تجارت در یک کشور تک حزبی بود .
تحقیقات کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده بر نگرانی نسبت به آنچه که یکی از تحلیلگران رویه های حسابداری “غیر معمول” علی بابا نامیده است تأکید کرده است.
پیشینه
علی بابا در سال 1999 توسط معلم سابق انگلیسی جک ما، که 80000 دلار از 80 سرمایه گذار جمع آوری کرده بود تا یک بازار آنلاین برای شرکت های چینی راه اندازی کند، تاسیس شد. او ثروتمندترین مرد چین شد و دارایی خالص او به بیش از 47 میلیارد دلار رسید. وقتی نیاز به یک شریک موتور جستجوی اینترنتی را دید، به یاهو وصل شد! جری یانگ یکی از بنیانگذاران شرکت. یاهو در سال 2005 یک میلیارد دلار برای 40 درصد از سهام علی بابا پرداخت کرد. بازار Taobao Alibaba که خریداران و فروشندگان فردی را به هم مرتبط می کند و Tmall.com که خرده فروشان و مصرف کنندگان را به هم متصل می کند، همه چیز را از ماهی قزل آلاسکا گرفته تا بوئینگ 747 ارائه می دهند. این شرکت از:
*کمیسیون های فروش
*تبلیغات
* از طریق هزینه های عضویت
* سایر خدمات
درآمد کسب می کند. بخش بزرگی از رشد آن توسط فروشگاههای مام و پاپ تغذیه میشود، مانند فروشگاههایی که توسط لیو یوگوئو، کشاورز سابق اداره میشود که روستای خود را در شرق چین با راهاندازی کسبوکارهای سنتی محصولات آنلاین خود متحول کرده است.
یک کشاورز که با علی بابا همکاری دارد در سال 2014 گفت که بیش از 22 درصد از 7 میلیون فروشگاه آن در روستاها و شهرک ها مستقر بودند. علی بابا به شدت از زمین خود دفاع می کند: وقتی رقیب EBay در سال 2003 به چین حمله کرد، علی بابا با حذف هزینه های تجار در Taobao مقابله کرد. دو سال بعد، EBay واحد وب چین غیر سود ده خود را تعطیل کرد.
نامگذاری علی بابا
قضیه ی جالب است در نام گذاری علی بابا این است که نام شرکت علی بابا از ادبیات ایران و کتاب هزار و یک شب گرفته شده است. جک ما میگوید:
روزی در یک کافیشاپ در سانفرانسیسکو نشسته بودم و به این فکر کردم که علی بابا نام خوبی است. در همین فکر بودم که خدمتکار کافیشاپ آمد تا سفارشم را بگیرد. از او پرسیدم آیا علی بابا را میشناسد؟ او گفت: «بله». از او خواستم تا بیشتر در مورد این موضوع توضیح دهد و او در جواب جملهی معروف علی بابا را تکرار کرد و گفت: «سسمی باز شو». من که از این موضوع شگفتزده شده بودم به خیابان رفتم و از ۳۰ نفر دیگر پرسیدم که آیا علی بابا را میشناسند؟ مردم هند، آلمان، توکیو، چین و … همه علی بابا را میشناختند و در پاسخ میگفتند سسمی باز شو. علی بابا دارای شخصیتی مهربان و باهوش بود که به مردم روستایی کمک میکرد و به همین دلیل نزد مردم محبوب است. تلفظ نام علی بابا راحت است و مردم سراسر جهان آن را میشناسند، بنابراین این نام را برای سایت انتخاب کردیم. ما همچنین نام علی ماما را نیز برای گسترش کارمان در آینده ثبت کردهایم.
موانع و مشکلات برسر راه علی بابا
جک ما، بعد از راهاندازی شرکت علی بابا نیز با سختیهای زیادی روبهرو شد:
۱- قرار گرفتن در معرض ورشکستگی
این شرکت در ۳ سال اول راهاندازی خود نتوانست به سوددهی برسد. آنها در ابتدای کار رشد زیادی داشتند اما بعد از فروکش کردن تب اینترنت، تنها ۱۸ ماه تا ورشکستگی فاصله داشتند. این شرکت بسیاری از کارمندان خود را تعدیل کرد و حقوقها را پایین آورد تا توانست خودش را نجات دهد.
۲- سایت Koubei.com
یکی از کارمندان سابق شرکت علی بابا، سایت Koubei.com را در سال ۲۰۰۴ راه اندازی کرد. این سایت تجارت الکترونیک بر اطلاعات مصرفی تمرکز کرده بود و ۱ میلیون کاربر داشت. شرکت علی بابا در سال ۲۰۰۶ حدود ۶ میلیون دلار روی این سایت سرمایهگذاری کرد و ۲ سال بعد کل شرکت را خرید. این شرکت بسیار موفق بود تا اینکه در سال ۲۰۰۹ با سایت Taobao ادغام شد. شرایط آنطور که پیشبینی شده بود اتفاق نیفتاد و شرکت برای جبران خسارت آن مجبور شد مبلغ زیادی هزینه کند.
۳- عدم انگیزهدهی به کارمندان
جک ما در یکی از بدترین تصمیمهای مالی و انگیزشی، به ۱۸ نفر از کارمندان اصلی شرکت علی بابا گفت که آنها هرگز نمیتوانند جزو مدیران اجرایی شرکت باشند. او قصد داشت مدیران شرکت را از میان افرادی به غیر از اعضای اصلی علی بابا انتخاب کند. جک ما در این باره میگوید: «درسی که من در تیرهترین روزهای علی بابا گرفتم این بود که شما باید در همه حال به کارمندان خود ارزش دهید و کاری کنید که آنها احساس نوآوری و خلاقیت داشته باشند.»
۴- سرمایهگذاری روی Stars Express
Stars Express یک شرکت حملونقل است که در سال ۲۰۰۹ تأسیس شد. شرکت علی بابا در سال ۲۰۱۰ مبلغ ۷۰ میلیون یوان (واحد پول چین) روی این شرکت سرمایهگذاری کرد. در آن زمان JD.com هنوز به یکی از شرکتهای راهبردی در زمینهی تجارت الکترونیک تبدیل نشده بود. با این حال Stars Express به دلیل ضعف مدیریتی در سال ۲۰۱۲ فعالیتهای خود را تعطیل کرد. علی بابا با سرمایهگذاری کردن روی این شرکت، شانس خود را برای توسعهی سیستمهای حملونقل از دست داد و JD.com در این زمینه از آن
پیشی گرفت.
۵- اپلیکیشن laiwang
اپلیکیشن پیانرسان laiwang در سال ۲۰۱۳ توسط شرکت علی بابا منتشر شد. این پیامرسان در رقابت با اپلیکیشنهایی مانند ویچت نتوانست رضایت کاربران را جلب کند. شرکت علی بابا شکست خود را پذیرفت و در سال ۲۰۱۴ روی اپلیکیشن آمریکایی تانگو سرمایهگذاری کرد.
۶- پلتفرم B2B
مدیرعامل بخش سرویس B2B شرکت علی بابا به مشتریهای چینی خود اجازه داده بود که در استفاده از پلت فرم تقلب کنند. در ایمیلی که در سال ۲۰۱۰ بهطور عمومی منتشر شد، جک ما از قضیه خبر دار شد و فهمید که علت چنین اتفاقی، ضعف مدیریتی خودش بوده است.
۷- سرویس Alipay
طبق قانونی که در سال ۲۰۱۰ از سوی بانک مرکزی چین اعلام شد، تمام شرکتهای پرداخت شخص ثالث باید برای دریافت گواهی مدیریت اقدام میکردند. سرویس Alipay بهعنوان یک شرکت تماما خارجی شناخته میشد. این شرکت برای اینکه بتواند گواهی دریافت کند، تصمیم گرفت بهعنوان شرکت تأمین مالی داخلی منتقل شود. سهامداران شرکت علی بابا مانند سافتبانک و یاهو در طول فرآیند انتقال سهام با تصمیم جک ما مخالفت کردند. اگرچه سرویس Alipay درنهایت گواهی خود را دریافت کرد؛ اما این بحث و کشمکشها به شهرت جک ما لطمه زد.
۸- سرویس Yahoo China
تنها ۳ ماه طول کشید تا شرکت علی بابا بتواند سرویس Yahoo China را بخرد. با امضای این قرارداد مبلغ ۱ میلیارد دلار سرمایه از طرف یاهو به شرکت علی بابا پرداخت شد. درحالیکه ۳۹ درصد حق سهام آن به یاهو داده شد. پیشرفتهای بعدی نشان داد که Yahoo China مشارکت کمی در توسعهی گروه داشته است. درواقع شرکت علی بابا فرصت حیاتی توسعهی استراتژی موتورهای جستجو برای شرکتهای بزرگ و کوچک خود را از دست داد. بدتر از آن اینکه گزارشی در سال ۲۰۰۷ منتشر شد و طی آن اعلام شد که شرکت یاهو در سال ۲۰۱۰ قصد دارد قدرت اعضای هیئت مدیرهی خود را افزایش دهد. اما هیچ اقدامی بابت جلوگیری از اخراج جک ما از هیئت مدیره انجام نداده است.
شرکت علی بابا هم اکنون
شرکت علی بابا در سال ۲۰۱۶ درآمد بسیار بالایی داشت و بهعنوان بزرگترین اقتصاد خردهفروشی دنیا شناخته شد. این شرکت در راستای برنامههای پرورش استعداد، اقدام به برگزاری دورههای جهانی مدیریت کرده است تا بتواند مدیران لایق و کارآمدی برای آیندهی شرکت خود انتخاب کند. شرکت علی بابا علاوه بر خردهفروشی، در زمینههای دیگری مانند تولید ماشینهای هوشمند نیز فعالیت میکند. خودروی اسپرت شرکت علی بابا OS’Car نام دارد و بر اساس سیستم عاملی به نام YunOS کار میکند. هدف این شرکت از اتصال خودروها به اینترنت، این است که زندگی بهتری برای مردم دنیا فراهم کند.
شرکت علی بابا در سال ۲۰۱۷ رشد ۴۰۹ میلیارد دلاری داشته و بهعنوان یکی از ۱۰ شرکت باارزش دنیا شناخته شده است. این شرکت بیش از ۵۰ هزار کارمند در سراسر دنیا دارد و در تلاش است تا تمامی سرویسهای خود را گسترش دهد.
نظر خود را در مورد این مقاله با بقیه در اشتراک بگذارید.