تولد بنیان گذار گوگل مبارک!
شاید برای شما سوال پیش آمده وجالب باشد که بنیان گذار گوگل کیست، با چه سازو کار و تفکری به این جایگاه رسیده و چگونه گوگل را تاسیس کرده است.البته که امروز، تولد این شخص است و ما تصمیم گرفتیم که در روز تولد این دانشمند، به زندگینامه و روند کار شرکت گوگل و درآمد ها و … بپردازیم.
درپاسخ به این سوالات باید بگوییم:
لری پیج با نام لارنس ادوارد پیج (متولد 26 مارس 1973، لنسینگ شرقی، میشیگان، ایالات متحده)، دانشمند کامپیوتر و کارآفرین آمریکایی که به همراه سرگئی برین، موتور جستجوی آنلاین Google را که یکی از محبوب ترین سایت ها در اینترنت است، ایجاد کردند.
پیج که پدرش استاد علوم کامپیوتر در دانشگاه ایالتی میشیگان بود، مدرک مهندسی کامپیوتر را از دانشگاه میشیگان دریافت کرد (1995) و وارد مقطع دکترا در استنفورد شد و در آنجا با برین آشنا شد.( پدرش کارل پیج، پروفسور علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی دانشگاه میشیگان بود و مادرش گلوریا پیج، در دانشکده لیمن بریج همان دانشگاه برنامهنویسی کامپیوتر تدریس میکرد) این دو نفر، شیفته ایده افزایش توانایی استخراج معنا از انبوه داده های انباشته شده در اینترنت بودند. آنهاکار را از اتاق خوابگاه پیج با نوع جدیدی از فناوری موتور جستجو شروع کردند که با ردیابی “لینک های پشتیبان” هر سایت – یعنی تعداد صفحات دیگر مرتبط با آنها – از توانایی های رتبه بندی خود کاربران وب استفاده کردند.
او در درجهی اول، یک دانشمند علوم رایانه است که توانسته در قامت یک کارآفرین به همراه دوست و همدانشگاهیاش شرکت بزرگ گوگل را تاسیس کند.
در ۴ 2011 April پس از استعفای اریک اشمیت،لری پیج پیج مدیر عامل اجرایی گوگل شد.در سال ۲۰۱۳ فوربز دارایی پیج را حدود ۲۳ میلیارد دلار تخمین زد و او در لیست ثروتمندترینها در آمریکا در جایگاه بیستم قرار گرفت. پیج مخترع رتبه صفحه (پیج رنک) بود که اساس الگوریتم جستجوی گوگل است. وی همچنین به همراه سرگئی برین تقریباً ۱۶ درصد از سهام گوگل را در اختیار دارند.
لری پیج یکی از اعضای موسسه XPRIZE است و در سال ۲۰۰۴ در آکادمی بینالمللی مهندسی برای این سمت برگزیده شد. پیج جایزه مارکونی پرایز را در سال ۲۰۰۴ دریافت کرد.
او با دارایی خالص ۶۸۵۰۰ میلیارد دلار، دهمین میلیاردر جهان در سال 2020، دهمین فرد قدرتمند جهان در ۲۰۱۵ و پنجمین ثروتمند در حوزهٔ تکنولوژی در ۲۰۱۵ شدهاست.
از لری پیج عمدتاً در کنار دانشمندانی مثل استیو جابز، بیل گیتس، سرگئی برین و جف بزوس به عنوان عوامل توسعه ایالات متحده در زمینه اکتشافات بنیادین،فناوری اطلاعات، بیوتکنولوژی و سایر علوم یاد میشود.
لری پیج نوجوان
لری دوران دبستان خود را بین سالهای ۱۹۷۵ تا ۱۹۷۹ در مدرسهی اوکموس مونتسوری میشیگان گذراند که در حال حاضر با نام مونتسوری رادمور به کار خود ادامه میدهد و پس از آن وارد دبیرستان ایست لنسینگ شد؛ جایی که دو تابستان متوالی در مرکز هنری آن به نام Interlochen بهعنوان نوازنده حرفهای ساکسیفون هنرنمایی کرد. او در سال ۱۹۹۱ از دبیرستان فارغالتحصیل شد.
لری در دورهی نوجوانی کتابی دربارهی زندگی مخترع درخشان، نیکلا تسلا خواند و بهشدت مجذوب او شد. پایان کتاب که از درگذشت تسلا در فقر و ابهام سخن میگفت، او را متأثر کرد و تسلا به قهرمان دوران نوجوانی لری تبدیل شد.
پدر و مادر لری پیج هر دو متخصص رایانه بودند و لری هم با ادامه دادن راه آنها مقاطع لیسانس و فوق لیسانس را به تحصیل در رشتهی مهندسی رایانه پرداخت.شغل پدر و مادر و بعدها امکاناتی که مدرسه در اختیارش گذاشت باعث شد کم کم به رایانه علاقهمند شود. این علاقه تا آن حد بود که در ۱۲ سالگی میخواست شرکتی برای خودش راه بیندازد و خدمات کامپیوتری بدهد.
علاقهی لری به کامپیوتر در مدرسه نمود بیشتری داشت، به طوری که تنها کسی بود که در میان هممدرسهایها روی نرمافزارهای واژهپرداز تحقیق میکرد و دلمشغولی اصلیاش رایانه بود.
مدرسهی پیج یک مدرسهی عادی نبود و به شیوهی «مونتهسوری» اداره میشد. او در اینباره میگوید: «در مدرسه به ما یاد میدادند که نباید خود را در بند پیشفرضها و مقررات ببینیم. ما را خودانگیخته و پرسشگر نسبت به اتفاقات جهان تربیت میکردند.» این تربیتها بعدها سرلوحهی کارهای او شد و در فکر او خیلی تاثیرگذار بود.
اولین جرقههای ایدهی بزرگ لری پیج بعد از اتمام دوران لیسانس و در دانشگاه استنفورد زده شد. بعد از ورود به دورهی دکتری باید موضوع رسالهی خود را تعیین میکرد. اینجا بود که ایدهی پیوند دادن صفحات وب و دسترسی به آنها از طریق یک مرجع به ذهنش خطور کرد.
دوران دانشگاه لری پیج
پیج مدرک کارشناسی خود را در رشتهی مهندسی کامپیوتر با درجه عالی از دانشگاه میشیگان دریافت کرد. در این دوره او یک پرینتر جوهرافشان ساخت که از کارتریج جوهر استفاده میکرد و برای اولین بار چاپ پوسترهای بزرگ را با قیمتی پایین امکانپذیر میکرد. او تمام قطعات الکترونیکی و مکانیکی این پرینتر را خودش ساخته بود. به علاوه او عضو تیم ماشینهای خورشیدی دانشگاه میشیگان هم بود. او با خلاقیت خود پیشنهاد کرد که سیستم حملونقل دانشجویی دانشگاه با ماشینهای پیآرتی (که نوعی سیستم حملونقل سریع و بدون راننده بود) جایگزین شود. این ایده امروزه در شرکت آلفابت با کار روی ماشینهای بدون راننده و بهبود حملونقل مبتنی بر داده دنبال میشود.
در این دوره، او یک طرح کسبوکار موفق هم برای یک شرکت، نرمافزاری نوشت که از برنامههای کامپیوتری برای نواختن موسیقی سینتیسایزر استفاده میکرد.
پس از پایان دورهی کارشناسی، لری برای اخذ مدرک کارشناسی ارشد خود در رشته علوم کامپیوتری وارد دانشگاه استنفورد در پالوآلتو کالیفرنیا شد. پیج پس از دوره ی کارشناسی ارشد، تصمیم گرفت که مقطع دکتری را نیز در همان دانشگاه ادامه دهد.
او مطالعات خود را در زمینهی ویژگیهای ریاضیاتی شبکه اینترنت و ساختار لینکهای آن بهعنوان یک نمودار بزرگ آغاز کرد. به زبانی ساده، پیج در زمینه ارتباط صفحات مختلف وب با همدیگر تحقیق میکرد و استاد مشاور او، تری وینوگراد، او را به ادامهی تحقیقاتش تشویق کرد و او تصمیم گرفت مطالعاتش را در زمینهی ماشینهای خودکار و کنترل از راه دور هم گسترش دهد.
لری پیج در ادامهی تحقیقاتش تصمیم گرفت ارتباط صفحات وب و دسترسی به آنها از طریق یک منبع مشترک را بهعنوان موضوع پایاننامهی خود انتخاب کند. در این زمان بود که او با سرگئی برین آشنا شد. سرگئی برین یکی دیگر از دانشجویان مقطع دکترای دانشگاه استنفورد بود که به پروژهی پایاننامهی پیج، که در آن زمان Backrub نام داشت، پیوست. برخلاف آنچه تصور میشود، آنها از ابتدای آشنایی دوستان صمیمی یکدیگر نبودند و درواقع در بسیاری از زمینهها باهم اختلاف داشتند، ولی علاقه به یک موضوع مشترک باعث شد سرانجام به توافق برسند؛ بازیابی اطلاعات از مجموعههای بزرگ داده.
پیج و برین میخواستند راهی پیدا کنند تا با استفاده از دادههای بهدستآمده از لینک ورودی (Back link)، وبسایتها را به لحاظ اهمیت درجهبندی کنند. آنها باهم یک مقالهی پژوهشی تحت عنوان «آناتومی یک موتور جستجوی بسیار بزرگ ابرمتنی» منتشر کردند. این مقاله به یکی از معتبرترین مقالات علمی زمان با بیشترین میزان دانلود تبدیل شد. در حال حاضر این مقاله در رتبهی دهم برترین رفرنسهای دانشگاه استنفورد قرار دارد. پس از آن، پیج و برین متوجه شدند با الگوریتمی که نوشتهاند میتوانند یک موتور جستجوی عالی بسازند.
توسعهی موتور جستجو
پیج و برین درحالیکه ایدههایشان را با هم به اشتراک میگذاشتند و ترکیب میکردند؛ اتاق لری را در خوابگاه به لابراتوار مکانیکی استخراج قطعات یدکی کامپیوترهای ارزانقیمت تبدیل کردند. آنها میخواستند با این قطعات وسیلهای بسازند که موتور جستجوی نوپای آنها را به پهنای باند شبکهی دانشگاه استنفورد متصل کند. پسازاینکه اتاق لری از انبوه ابزارهای کامپیوتری پر شد، آنها دفتر کار خود را به اتاق سرگئی برین منتقل کردند؛ جایی که توانستند برای اولین بار موتور جستجوی خود را مورد آزمایش قرار دهند. رشد سریع پروژهی آنها باعث شد برای مدتی شبکهی دانشگاه استنفورد دچار اختلال شود.
آنها تلاش کردند با استفاده از برنامهنویسی HTML، یک صفحهی جستجوی ساده برای کاربران عادی راهاندازی کنند؛ چون کسی را نداشتند که گرافیک پیشرفتهتر و زیباتری به صفحهی آنها اضافه کند. موتور جستجوی آنها که هنوز Backrub نام داشت، بهسرعت رشد کرد و بین دانشجویان استنفورد به محبوبیت رسید؛ ولی این محبوبیت و گسترش کاربران باعث شد آنها به سرورهای جدیدی نیاز پیدا کنند.
و اختراع گوگل!
سرگئی که ایدهی لری مجذوبش کرده بود به او پیوست و تیم متشکل از این دو، به کار روی رسالهی دکتری پرداخت. در ابتدا نام پروژه آنها «Backrub» بود. آنها تلاش میکردند با استفاده از دادههای به دست آمده از پیوند ورودی یا همان Backlink راهی برای درجهبندی وبسایتها از نظر اهمیت پیدا کنند. در همین راستا بود که متوجه شدند با الگوریتمی که ساختهاند میتوانند یک موتور جستوجو درست کنند. نسخهی اولیهی گوگل در سال ۱۹۹۶ بیرون آمد که هنوز هم در وبگاه دانشگاه استنفورد موجود است. اما شرکت گوگل در سال ۱۹۹۸ توسط لری پیج و سرگئی برین تاسیس شد.
اولین دامنهی شرکت «Googol» بود که از نام یک عدد بزرگ (یک با صد صفر جلوی آن) گرفته شده بود تا نشاندهندهی حجم عظیم دادههایی باشد که این موتور جستوجو باید کاوش میکرد.
خیلی سریع و تا سال ۲۰۰۱، گوگل رشد زیادی به خود دید. اولین عرضهی عمومی شرکت ۱٫۶۷ میلیارد دلار بود که ۲۳ میلیارد دلار سرمایه را نصیب آنها کرد. پیج فقط ۲۷ سال داشت که میلیاردر شد.
در سال ۲۰۱۵ لری پیج به اتفاق سرگی برین شرکت مادری به نام آلفابت (Alphabet) تاسیس کردند تا با فراغت بیشتری همچنان به کار روی ایدههای نو بپردازند. این شرکت در درجه اول، هولدینگ اش راه افتاد تا اولا مدیریتی منسجم بر شرکتهای مختلف تحت مالکیت آن دو داشته باشد و در درجه دوم با خارج کردن واحد تحقیقات پرریسک و آیندهنگرانه، از کاهش سهام گوگل به سبب آنها جلوگیری شود.
فعالیت های گوگل
در سال 2000، گوگل شروع به فروش تبلیغات متنی مرتبط با کلمات کلیدی جستجو کرد. تبلیغات متنی در صفحه اصلی بدون گرافیک آنها زمان دانلود خود را به حداقل می رساند و توانایی آنها در ارائه تبلیغات مرتبط با علایق کاربر فضای تبلیغات را بسیار ارزشمند می کرد.
در همان سال، لری پیج و سرگئی برین،نامزدهای دانشگاه استنفورد، در اجلاس بین المللی دستاوردهای آکادمی دستاوردها در لندن، انگلستان به عنوان نمایندگان دانشجوی کارشناسی ارشد شرکت کردند. آنها در سال 2004 به عنوان دریافت کنندگان جایزه پلاک طلایی آکادمی به رویداد سالانه بازگشتند.
تا سال 2001، تعداد زیادی از استارتآپهای اینترنتی که زمانی امیدوارکننده بودند، از بین رفتند، اما گوگل به شدت رشد میکرد و سود میبرد. پیج و برین، اریک اشمیت، مدیر اجرایی ناول را برای خدمت به عنوان مدیرعامل استخدام کردند، لری پیج نقش رئیس بخش محصولات و سرگئی برین را به عنوان رئیس فناوری بر عهده گرفت. این سه از آن زمان تا کنون این شرکت را به عنوان یک گروه سه گانه اداره می کنند.
عرضه عمومی اولیه گوگل در سال 2004 باعث افزایش 1.67 میلیارد دلاری شد که ارزش بازاری 23 میلیارد دلاری را به این شرکت داد. تعدادی از کارمندان گوگل که در این شرکت سهام داشتند یک شبه میلیونر شدند و لری پیج و سرگی برین در سن 27 سالگی خود را مولتی میلیاردر یافتند. گوگل بلافاصله مورد علاقه سرمایه گذاران فردی بود و قیمت سهام افزایش یافته است. هر سه مدیر ارشد – لری پیج، سرگئی برین و اریک اشمیت – حقوق سالانه خود را به یک دلار در سال کاهش دادند و از پاداش خودداری کردند و ثروت شخصی خود را مستقیماً به عملکرد شرکت در بازار سهام گره زدند.
تا پایان سال 2006، گوگل بیش از 10000 کارمند داشت و درآمد سالانه آن بیش از 10 میلیارد دلار بود. تخمینهای مختلف لری پیج و سرگئی برین را در میان دوجین ثروتمندترین افراد روی زمین و دهها ثروتمندترین آمریکاییها قرار میدهند. علیرغم رشد عظیم خود، گوگل تا حد زیادی موفق شده است فضایی منحصر به فرد غیررسمی و خلاقانه را در محوطه Mountain View خود حفظ کند. Google از یک مدیر ارشد فرهنگی برای حفظ و توسعه یک محیط خلاقانه و مشارکتی استفاده می کند. کارمندان تشویق می شوند که 20 درصد از زمان کار خود را صرف پروژه های مستقل کنند. تقریباً نیمی از محصولات جدید Google در این برنامه زمان استراحت نوآوری ایجاد شده است. در سال های 2007 و 2008، مجله فورچون در 100 شرکت برتر سالانه خود، گوگل را به عنوان بهترین شرکت در جهان برای کار رتبه بندی کرد.
آلفابت
در تاریخ ۱۰ آگوست ۲۰۱۵، لری پیج رسماً اعلام کرد که شرکت گوگل، بهعنوان زیرمجموعهای از شرکت هلدینگ آلفابت درخواهد آمد. پیج در مقام مدیرعامل آلفابت و ساندار پیچای بهعنوان مدیرعامل گوگل فعالیت میکنند. طبق بیانیهی پیج، آلفابت اجتماعی از شرکتها است که البته گوگل بزرگترین بخش این مجموعه است. هدف پیج این بود که قدرت مدیریتی بیشتری داشته باشد و بتواند اهداف مستقل غیر مرتبط مثل ساخت لوازم هوشمند خانگی، گسترش اینترنت از طریق پروژهی بالونهای لون و بهبود زندگی بشر را هدایت کند. نام آلفابت به معنی الفبا یا مجموعهی حروف یکزبان، نمادی از همین اصل بود. او همچنین گفت این سازماندهی مجدد، گوگل را تبدیل به شرکتی خالصتر و پاسخگوتر خواهد کرد. لری پیج و سرگی برین در دسامبر ۲۰۱۹ مدیریت آلفابت را نیز به ساندار پیچای واگذار کردند.
گوگل در سال 2015 منافع چندگانه خود را به عنوان یک شرکت هلدینگ، Alphabet Inc. با گوگل به عنوان زیرمجموعه اصلی خود سازماندهی کرد. لری پیج و اریک اشمیت به ترتیب نقش خود را به عنوان مدیرعامل و رئیس اجرایی در شرکت مادر جدید حفظ کردند و یک مدیرعامل جدید به نام ساندار پیچای را به عنوان سرپرست گوگل معرفی کردند. سرگئی برین اولین رئیس آلفابت بود. امروزه، گوگل پربازدیدترین وب سایت اینترنت است و بیش از یک میلیون سرور در سراسر جهان برای پردازش بیش از 3.5 میلیارد درخواست جستجو در هر روز به کار می گیرد. در سال 2016، این شرکت یک مجتمع اداری 11 طبقه جدید را در میدان سنت پانکراس لندن افتتاح کرد. تا آن سال، گوگل 70 دفتر در بیش از 40 کشور و مراکز داده در سراسر ایالات متحده، در شیلی، فنلاند، ایرلند، بلژیک، سنگاپور و تایوان داشت.
رئیس سابق دانشگاه استنفورد، جان ال. هنسی، در سال 2018 جانشین اشمیت به عنوان رئیس اجرایی آلفابت شد. در پایان سال 2019، سرگئی برین و لری پیج اعلام کردند که از سمت های اجرایی خود با آلفابت کنار خواهند رفت. ساندار پیچای به عنوان مدیرعامل آلفابت و همچنین گوگل انتخاب شد. برین و پیج همچنان در هیئت مدیره آلفابت خدمت می کنند. آنها به عنوان دو سهامدار بزرگ، سهام کنترلی آلفابت و تمامی شرکت های تابعه آن، از جمله گوگل، را حفظ می کنند.
در پایان چه می شود؟
از سال 1999، لری پیج با مشکلاتی در صدای خود دست و پنجه نرم کرده است. تا سال 2013، هر دو تارهای صوتی او احتمالاً به دلیل یک اختلال خودایمنی فلج شده بودند. او 20 میلیون دلار به یک برنامه تحقیقاتی عملکرد عصبی تارهای صوتی در بیمارستان عمومی ماساچوست اهدا کرده و بنیاد خانوادگی او که به نام پدرش نامگذاری شده، 15 میلیون دلار برای مبارزه با اپیدمی ویروس ابولا در غرب آفریقا اهدا کرده است. لری پیج و همسرش، لوسیندا ساوتورث، اقامتگاه اصلی خود را در پالو آلتو، کالیفرنیا دارند. تا سال 2021، لری پیج بیش از 100 میلیارد دلار ثروت شخصی جمع آوری کرده بود. او در میان شش فرد ثروتمند جهان قرار دارد.
در ژانویه 2022، Wisk Aero، شرکت eVTOL مستقر در کالیفرنیا از لری پیج، بنیانگذار گوگل، از افزایش بودجه 450 میلیون دلاری شرکت بوئینگ برای توسعه بیشتر Cora، هواپیمای برقی VTOL خود خبر داد که این شرکت قصد دارد گواهینامه نوع خود را دریافت کند. با اداره هوانوردی فدرال (FAA) به عنوان یک تاکسی هوایی خودمختار، تمام الکتریکی. نسل ششم هواپیمای eVTOL Wisk اولین نامزد برای دریافت گواهینامه “هواپیما خودران، تمام الکتریکی و حامل مسافر در ایالات متحده” خواهد بود.
نظر خود را در مورد این مقاله با بقیه در اشتراک بگذارید.