یک کسب و کار هنگامی راه اندازی می شود که شخصی به این نتیجه برسد که می تواند از طریق تولید کالا یا خدمات و فروختن آن به مردم، سود کسب کرده، به جامعه خود خدمت کند.
تمام کسب و کارهای موجود، اهداف مشابهی دارند. یکی از اهداف مهم صاحب هر کسب و کار آن است که از طریق کسب و کارش به خواسته هایش جامه عمل بپوشاند تا موفق باشد. به عنوان مثال، یکی از اهداف شما دانش آموزان از مطالعه این کتاب آن است که چگونگی راه اندازی کسب و کار شخصی را یاد بگیرید و بتوانید برای خود کسب و کاری را راه اندازی کنید.
مهم ترین هدف کسب و کار، کسب سود برای حفظ موجودیت و ابقای خویش است. اگر کسب و کار یا شرکتی سود نکند، ورشکست خواهد شد و فعالیتش پایان خواهد یافت.
کسب و کارها علاوه بر هدف یاد شده، اهداف دیگری نیز دارند:
۱. بعضی از کسب و کارها می خواهند در بازار سهم بیشتری داشته باشند.
۲. بعضی از کسب و کارها نیز می خواهند محصولاتی تولید کنند که بالاترین کیفیت ممکن را داشته باشند.
۳. ممکن است هدف بعضی از کسب و کارها کسب سود نباشد و به دنبال فعالیتهای خیرخواهانه باشند.
مؤسسات خیریه جزء این دسته از کسب و کارها به حساب می آیند. البته مؤسسات خیریه نیز به درآمد کافی برای پوشش دادن هزینه هایشان نیاز دارند. چون این گونه مؤسسات معمولا درآمد مستقلی ندارند، برای ادامه فعالیت باید حمایتهای مالی بخشهای مختلف جامعه و دولت را جلب کنند، و گرنه توان لازم برای ادامه فعالیت را نخواهند داشت.
شناخت انواع کسب و کار
در این قسمت با انواع مختلف کسب و کار آشنا می شویم. تقسیم بندی های مختلفی از انواع کسب و کار وجود دارد. در اینجا برحسب تعداد افراد شاغل در کسب و کارها، آنها را تقسیم بندی می کنیم.
١- کسب و کار کوچک: به کسب و کاری گفته می شود که تعداد افراد شاغل در آن کمتر از ۵۰نفر باشند. به عنوان مثال، مغازه محله شما جزء کسب و کارهای کوچک به حساب می آید. کسب و کارهای خانگی، اینترنتی و خانوادگی نیز جزء کسب و کارهای کوچک به حساب می آیند.
۲- کسب و کار متوسط: به کسب و کاری گفته می شود که تعداد افرادی که در آن کار می کنند، بین ۵۰ تا ۵۰۰ نفر باشند. به عنوان مثال، فروشگاه های زنجیره ای جزء کسب و کارهای متوسط به حساب می آیند.
٣- کسب و کار بزرگ: به کسب و کاری گفته می شود که تعداد افراد شاغل در آن بیشتر از ۵۰۰ نفر باشند. به عنوان نمونه، شرکت های بزرگی مثل ایران خودرو، سایپا و بانکها از کسب و کارهای بزرگ به حساب می آیند.
با وجود این، سهم کسب و کارهای کوچک جهان در بازار اشتغال، بیشتر از سهم کسب و کارهای بزرگ است. شرکت های بزرگ فقط ۵ درصد اشتغال جهان را تأمین می کنند.
با توجه به اهمیت و نقش دو نوع کسب و کار دیگر در دنیای امروز در اینجا با این دو نوع ۔ یعنی کسب و کار خانگی و کسب و کار اینترنتی – که در سال های اخیر رشد و پیشرفت قابل توجهی داشته اند، آشنا می شوید و چگونگی راه اندازی آنها را نیز یاد می گیرید.
کسب و کار خانگی
به هر نوع فعالیت اقتصادی در محل سکونت شخصی که با استفاده از وسایل و امکانات منزل راه اندازی شود، کسب و کار خانگی می گویند.
اهمیت کسب و کار خانگی
درباره اهمیت کسب و کارهای خانگی، بحث های فراوانی وجود دارد. امروزه کسب و کار خانگی از بخش های حیاتی و ضروری فعالیت های اقتصادی کشورهای پیشرفته محسوب می شود. کسب و کارهای خانگی از نظر ایجاد شغل، نوآوری در عرضه محصول یا خدمات، موجب تنوع و دگرگونی زیادی در اجتماع و اقتصاد هر کشور می شوند. همچنین برای جوانان، کسب و کارهای خانگی نقطه شروع مناسبی برای راه اندازی کسب و کار شخصی است، زیرا راه اندازی آن در مقایسه با دیگر انواع کسب و کار، ساده و آسان است. به عنوان نمونه، شما می توانید با یک دستگاه رایانه و یک خط تلفن، یک کسب و کار اینترنتی راه بیندازید و کارها و خدمات مختلفی را به مردم عرضه و از این راه برای خود درآمد کسب کنید.
همان گونه که در ادامه این مطالب اشاره خواهد شد، امروزه کسب و کار خانگی در مقایسه با کسب و کارهای دیگر، به دلیل تنوع در عرضه محصول و خدمات یا تنوع در زمان و مکان عرضه خدمات و محصول، طرفداران زیادی پیدا کرده است و بسیاری از دولتها سعی می کنند راه اندازی آن را در میان اقشار مختلف مردم رواج دهند.
سابقه کسب و کارهای خانگی
کسب و کارهای خانگی در ایران سابقه دیرینه دارند. بسیاری از صنایع دستی که امروزه هم وجود دارند، در منازل و محل سکونت افراد تولید می شده اند. به طور کلی، کسب و کار خانگی پدیده جدیدی نیست، بلکه در نتیجه تغییرات و تحولاتی که در فعالیت های اقتصادی – اجتماعی امروز به وجود آمده، به آن توجه بیشتری شده است. کسب و کارهای خانگی در جوامع سنتی و کشاورزی بیشتر متداول بوده اند، اما پس از انقلاب صنعتی، به دلیل مرزی که بین کار و خانه کشیده شد، اهمیت آن کاهش یافت. در عصر حاضر، با توجه به اهمیت و ضرورت کسب و کارهای خانگی، انسجام تازهای بین خانه و کار ایجاد شده است و این نوع کسب و کارها روز به روز گسترش و توسعه می یابند. دلایل انتخاب کسب و کار خانگی ، بالا بردن کیفیت زندگی: امروزه اکثر صاحبان کسب و کارهای خانگی بر این باورند که کار کردن در خانه، کیفیت زندگی آنان را بهبود می بخشد. کار کردن در خانه باعث می شود که وقت بیشتری به خانواده و خانه اختصاص یابد و به دیگر مسائل و موضوعات خانواده، از قبیل تربیت و پرورش فرزندان توجه بیشتری شود. به طور کلی امروزه کار و زندگی بیش از پیش در همدیگر ادغام شده اند.
توسعه فن آوری: امروزه با پیشرفتهای زیادی که در زمینه علوم رایانه و دیگر وسایل ارتباطی به وجود آمده، محیط خانه محل مناسب، راحت و کارآتری برای کسب و کار شده است.
مزایای کسب و کار خانگی نسبت به دیگر کسب و کارها
کسب و کار خانگی در مقایسه با دیگر کسب و کارها و شغلها، مزایا و برتری هایی دارد که در اینجا به آنها اشاره می شود:
۱- آزادی و استقلال عمل بیشتر: واضح و بدیهی است که اگر محل کار و زندگی تان یکی و متعلق به خودتان باشد، زیاد به دیگران وابسته و ملزم به رعایت مقررات دست و پاگیر اداری نمی شوید.
۲- ساعات کاری انعطاف پذیر: با داشتن کار در منزل، مجبور نیستید همه روزه در ساعات مشخصی به خاطر شغل خویش از منزل خارج شوید و عصر از محل کار برگردید؛ بلکه هر موقع فرصت پیدا کردید، می توانید به کار یا زندگی تان بپردازید.
٣- ایجاد تعادل و موازنه بیشتر بین کار و زندگی: اگر مجبور باشید ساعات بیشتری بیرون از خانه کار کنید یا مسافتی طولانی را برای رسیدن به محل کارتان طی کنید، وقت کمتری را به خانه و خانواده خود اختصاص خواهید داد. اما اگر در منزل برای خود کار کنید، هر چقدر هم ساعات کار شما زیاد باشد، از خانواده خود دور نیستند و می توانید به وظایف خانگی تان نیز بپردازید.
۴- پایین بودن هزینه راه اندازی: راه اندازی کسب و کار در خانه، در مقایسه با مشاغل بیرون از خانه به هزینه و سرمایه کمتری نیاز دارد. به عنوان مثال، هزینه هایی چون پرداخت اجاره و کرایه رفت و آمد در کسب و کار خانگی وجود ندارد.
۵- پایین بودن میزان ریسک: با توجه به این که شما برای راه اندازی کسب و کار در منزل به سرمایه زیادی نیاز ندارید، اگر در کسب و کار خود موفق نشوید، ضرر و زیان زیادی نمی بینید.
۶- امکان کار کردن پاره وقت: اگر شما شغل ثابتی بیرون از خانه داشته باشید، می توانید با حفظ آن شغل نیز برای خود کسب و کاری راه بیندازید و از وقت های اضافی تان در منزل برای پیشبرد اهداف کسب و کارتان استفاده کنید.
۷- راحت تر بودن تربیت بچه ها: با کار در منزل می توانید وقت بیشتری را به تربیت فرزندان تان اختصاص دهید و دیگر مجبور نباشید آنان را به مهد کودک بسپارید.
۸- داشتن فرصت و زمان بیشتر: واضح و روشن است که در صورت اشتغال به کار در منزل، از نظر زمانی مجال بیشتری خواهید داشت و هزینه های زمانی رفت و آمد و ترافیک را نخواهید پرداخت.
9- تناسب با ویژگیهای جسمی افراد معلول و کم توان: برای افراد معلول، رفت و آمد بین محل کار و منزل مشکل است. اگر این افراد بتوانند در خانه برای خود کسب و کار ایجاد کنند، بسیار راحت و آسوده خواهند بود.
۱۰. احتمال موفقیت بیشتر: تحقیقات نشان میدهند که در آمریکا حدود ۸۵ درصد از کسب و کارهای تازه ایجاد شده، در پنج سال اول با ورشکستگی مواجه می شوند، در حالی که این میزان در کسب و کارهای خانگی، بین ۲۰ تا ۲۵ درصد است.
۱۱- تناسب با اقشار مختلف: از آنجا که سطح تحصیلات زنان در مقایسه با گذشته بالا رفته و در عصر حاضر فعالیت اقتصادی این قشر نیز اهمیت و ضرورت فراوانی پیدا کرده است. به نظر می رسد کار در منزل، راه حل مناسبی برای اشتغال زنان باشد. امروزه بیش از دوسوم کسب و کارهای خانگی ایالات متحده در اختیار زنان است.
۱۲. احساس راحتی بیشتر: شاید کار کردن برای خود در منزل، آرزوی هر فردی باشد. بسیاری از ما اگر کارمان را در خانه انجام دهیم، احساس راحتی و آرامش بیشتری خواهیم کرد.
۱۳- عدم نیاز به مجوز : کسب و کارهای خانگی در حال حاضر نیاز به اخذ مجوز ندارند و مالیات نیز به آنها
تعلق نمی گیرد.
برای راه اندازی کسب و کار در منزل، موارد زیر را در نظر بگیرید:
- درباره ایده کسب و کارتان تحقیق کنید: بررسی کنید که تا چه حد ایده تان تازه و بدیع است. همچنین امکان عملی بودن آن را نیز با توجه به شرایط و امکانات تان بررسی کنید.
- درباره بازار محصول یا خدماتتان نیز اطلاعات کسب کنید. دقیقا آگاه باشید محصول یا خدماتی که عرضه خواهید کرد، در مقایسه با محصول یا خدماتی که دیگران عرضه می کنند، چه برتری یا مزیتی خواهد داشت و چرا مشتریان، تولیدات یا خدمات شما را خواهند خرید.
- محل کار خود را تعیین کنید: درباره محل دقیق انجام فعالیت های مربوط به کسب و کارتان، بررسی کنید. نوع کسب و کار شما با تعیین محل آن رابطه مستقیمی دارد. اگر می توانید در منزل تان محل جداگانه ای را به کار خود اختصاص دهید، به راحتی می توانید اسباب و لوازم کارتان را در قسمت مورد نظر بگذارید. به این ترتیب، تمرکز شما در کار بیشتر خواهد شد. در غیر این صورت، می توانید از فضای موجود منزل تان، مثلا از آشپزخانه استفاده کنید. سعی کنید صدای وسایل صوتی و تصویری منزل تان آن قدر بلند نباشد که باعث اختلال در کسب و کار شما شود.
- مشارکت دیگر اعضای خانواده را جلب کنید : کارها و امور مربوط به کسب و کارتان را با دیگر اعضای خانواده در میان بگذارید. راه اندازی کسب و کار در منزل، بدان معنی است که شما وقت زیادی را با خانواده خود خواهید گذراند. همچنین اعضای خانواده نیز بیشتر اوقات با شما خواهند بود. بنابراین، قبل از شروع کسب و کارتان حتما توافق دیگر اعضای خانواده را نیز جلب کنید و مانع ایجاد مشکل برای خانواده خود شوید.
- اسم خوبی برای کسب و کارتان انتخاب کنید: اولین بازاریابی شما اسم شرکت شما خواهد بود. پس آن را به خوبی انتخاب کنید و به خاطر داشته باشید که اسم خوب، معمولا مخاطبان را سریعتر و راحت تر جذب می کند.
- اسباب و تجهیزات مناسبی برای کسب و کارتان تهیه کنید: فن آوری پیشرفته به کار آفرینی که در منزل فعالیت می کند، این امکان را می دهد که با شرکت های دیگر به خوبی رقابت کند. اگر کسب و کار شما طوری است که نیاز به برقراری ارتباط تلفنی و اینترنتی دارید، سعی کنید خط تلفن جداگانه، کامپیوتر، چاپگر و دستگاه دورنگار برای محل کار خود تهیه کنید.
- پوشش مناسب و در خور برای کسب و کارتان فراهم کنید. اگر نوع کسب و کار شما طوری است که مراجعه کننده دارید، حتما پوششی متناسب و در خور آن داشته باشید. نوع پوشش شما و تناسب آن با کسب و کارتان، نشانگر میزان علاقه مندی و توجه شما به آن است. از رودر رو شدن با مشتریان در پوشش خانگی پرهیز کنید.
- یک صندوق پستی به کسب و کارتان اختصاص دهید: برای دور ماندن از مزاحمت و داشتن امنیت لازم در محل سکونت خود، در مکاتبات پستی از درج آدرس به جای صندوق پستی پرهیز کنید.
- با دوستان و همسایگان تان رک و صادق باشید: به خاطر اینکه شما اغلب در منزلتان هستید، ممکن است دوستان و خویشاوندان و همسایگان تان گمان کنند شما در خانه کار خاصی ندارید. شاید در منزل کار کردن برای آنان چندان مهم نباشد و اکثر اوقات، وقت شما را بگیرند. سعی کنید به آنان بقبولانید که شما در منزل بیکار نیستید و در ساعات معینی مشغول کسب و کارید.
- حساب بانکی برای کسب و کارتان باز کنید: همیشه سعی کنید حساب های مربوط به کسب و کارتان از هزینه ها و مخارج زندگی تان جدا باشد. این موضوع باعث میشود که حساب های سود و زیان کسب و کارتان از شفافیت لازم برخوردار باشد.
- ارتباطات بیشتری با افراد و گروه های مختلف برقرار کنید. برای دسترسی راحت مشتریان تان به شما، برای خود کارتی چاپ کنید که معرف کسب و کار و فعالیت های تان باشد. علاوه بر آن، داشتن ارتباط زیاد با افراد مختلف، در بازاریابی محصولات و خدمات شما نیز بسیار مفید است. برای این کار می توانید فهرستی از تمام دوستان و آشنایان تهیه کرده ، با همه آنان در فرصت های مختلف درباره کسب و کار خود صحبت کنید. این افراد نیز می توانند کسب و کار شما را به دیگران معرفی کنند.
- از داشتن کسب و کار در منزل خجالت و واهمه ای نداشته باشید، بلکه به آن افتخار کنید. شاید در دهه های پیشین، کار کردن در منزل، به ویژه برای آقایان، چندان وجهه خوبی نداشت، اما امروزه با پیشرفت هایی که در وسایل ارتباطی به وجود آمده، کسب و کار خانگی نزد همگان محترم است و شما می توانید به آن ببالید.
کسب و کار اینترنتی چیست؟
کسب و کار اینترنتی به فروش محصولات یا خدمات در اینترنت گفته می شود. این نوع کسب و کار به سرعت در اقتصاد امروز رشد و پیشرفت کرده است. خرید و فروش اینترنتی به کوچک ترین کسب و کارها نیز این امکان و فرصت را می دهد که به مخاطبان خود در سطح جهانی با حداقل هزینه دسترسی پیدا کنند. امروزه بیش از ۲ میلیارد نفر در سطح دنیا از اینترنت استفاده می کنند. غالب این افراد دست کم هر روز یک خرید از اینترنت داشته اند.
آیا کسب و کار اینترنتی برای فعالیت شما مناسب است؟
این موضوع به احتمال زیاد به ماهیت کسب و کار شما بستگی دارد. اگر شما یک کتابفروشی کوچک دارید، آیا می توانید به صورت روی خط ، فروش گسترده ای داشته باشید؟ مسلما نه! امروزه سایت های معروفی مثل Yahoo, Amazon و غیره، سهم بیشتری را در بازار فروش اینترنتی به خود اختصاص داده اند. اسم، شهرت و اعتباری که این سایت ها کسب کرده اند، امکان رقابت فروشگاه های کوچک تر را با آنان از بین برده است. به عنوان مثال، سایت Amazon بیش از سه میلیون عنوان کتاب را از طریق اینترنت به فروش می رساند. در هر صورت، اگر شما یک کتابفروشی کوچک دارید، روش های مختلفی وجود دارد تا از طریق اینترنت مشتریان جدیدی برای خود دست و پا کنید.
یک سایت اینترنتی، تنها برای فروش محصول یا خدمات به کار نمی رود، بلکه می تواند نقش ها و کارکردهای مختلفی داشته باشد. اگر محصول خاص و منحصر به فردی دارید که در دیگر نقاط دنیا وجود ندارد، می توانید با معرفی آن محصول در سایت خود، دیگران را از وجود آن مطلع کنید و از این طریق به اهداف خود دست یابید.
زیبایی اینترنت در این است که مخاطبان آن در سرتاسر دنیا پراکنده اند و این امر می تواند به معنای وجود مشتریان بالقوه برای شما باشد. این نوع بازار، هیچ موقع بسته نمی شود. مشتریان شما میتوانند به صورت ۲۴ ساعته به اطلاعات کسب و کارتان دسترسی پیدا کنند. شما نیز می توانید هر چند بار و با هر فاصله ای که بخواهید، اطلاعات مورد نظرتان را درباره فعالیت ها و فروشگاه تان در صفحات اینترنت جای دهید. مهم تر از این، شما می توانید کاتالوگی از محصولات و خدمات تان را همراه تصویر و حتی فیلم در صفحات اینترنت قرار دهید. در این صورت، مشتریان بالقوه شما می توانند آنها را مشاهده کنند و حتی در هر ساعت از شبانه روز، سفارش خرید دهند.
راه اندازی سایت اینترنتی ثبت اسم اینترنتی هر سایت اینترنتی اسم منحصر به خود را دارد. مانند
yahoo.com
يا . google .com به اینها اسم دُمِین می گویند.
این اسم منحصر به فرد است که سایت شما را از دیگر سایت های اینترنتی متمایز می سازد. ثبت اسم اینترنتی و فرستادن آن، باعث می شود که دیگران بتوانند از طریق این اسم اینترنتی به شما دسترسی پیدا کنند. بنابراین، وقتی که شما سایت اینترنتی تان را راه اندازی کنید، کاربران اینترنت می توانند مثلا با تایپ آدرس «com. اسم شرکت شما. www» در جست وجوگر صفحه اینترنت ، شما را بیابند. شرکت های مختلفی هستند که در زمینه انتخاب نام و ثبت آن در اینترنت از شما حمایت و پشتیبانی کنند. به عنوان مثال، شرکتهایی چون rigister .com، world wide domain .com ، network solutions و domain it.commr می توانند در این زمینه اطلاعات و راهنمایی های خوبی در اختیار شما بگذارند. اما به خاطر داشته باشید که اسامی معروف و متداول مورد نظرتان، احتمالا قبل از شما ثبت شده اند.
تا امروز بیش از ۴۰ میلیون سایت اینترنتی با اسم های مختلف به ثبت رسیده اند. بنابراین، لازم است در این زمینه تحقیق کرده، اسمی را انتخاب کنید که کسی پیش از شما آن را انتخاب نکرده باشد.
علاوه بر پسوند com که معرف سایت هایی است که زمینه فعالیت شان تجاری است، پسوندهای دیگری نیز در اینترنت وجود دارند. به عنوان مثال، پسوند org. به معنی فعالیت در عرصه غیرانتفاعی است و پسوندهای edu و gov به ترتیب به مؤسسات آموزشی و دولتی اختصاص داده شده اند. با توجه به فعالیت تان، شما نیز می توانید پسوندهای مختلفی را انتخاب کنید.
طراحی سایت اینترنتی
ممکن است شرکت شما تصمیم بگیرد یک طراح حرفه ای سایت استخدام کند یا موارد مورد نیاز خود را به شرکت هایی که در زمینه طراحی سایت کار می کنند، سفارش دهد یا خودتان سایت خودتان را طراحی کنید.
استخدام یک طراح حرفه ای سایت
قبل از استخدام یک طراح حرف های سایت، خیلی مهم است که تکلیف خودتان را روشن کنید که هدف تان از ایجاد سایت چیست؟ آیا در آن بروشوری آن لاین از محصولات یا خدماتی که عرضه خواهید کرد، خواهید گذاشت؟ بودجه ای که برای سایت اختصاص می دهید چقدر است؟ مسئول حفظ و بهبود مستمر سایت شما چه کسی خواهد بود؟ چه کسی محتوا، مطالب و مضامین هنری و ذوقی آن را تدارک خواهد دید؟ حقوق معنوی (کپی رایت این محتوا متعلق به چه کسی خواهد بود؟ آیا طراح سایت، هم مسئولیت طراحی و هم مسئولیت بازاریابی سایت شما را برعهده خواهد گرفت؟ اگر برای این پرسش ها پاسخی پیدا کردید، به فکر استخدام طراح سایت باشید. بد نیست که به دیگر سایت های اینترنتی سر بزنید و درباره چگونگی ایجاد، قالب ها و محتوای آنها اطلاعات کسب کرده، از الگوهای آنها در طراحی سایت خود استفاده کنید. می توانید درباره چگونگی طراحی این سایت ها از طراح حرفه ای سایت سؤال کنید و او را بیازمایید.
بعد از آنکه یک طراح حرفه ای برای سایت خود تعیین کردید، با او به صورت مکتوب قرارداد ببندید تا مسئولیت های او و برنامه زمانی ایجاد سایت و همچنین هزینه های آن برای کل پروژه مشخص شود. این قرارداد، همچنین باید بهبود مستمر سایت و توافق های ضروری را در این زمینه پوشش دهد.
خودتان طراحی سایت تان را برعهده بگیرید.
با وجود مزیت ها و منافعی که استخدام طراح حرفه ای سایت دارد، خیلی از صاحبان کسب و کارها ترجیح میدهند خودشان طراحی سایت را برعهده بگیرند. اگر خودتان (یا یکی از کارکنان تان) علاقه زیادی به کامپیوتر و طراحی سایت دارید، می توانید مسئولیت این کار را برعهده بگیرید. نرم افزارهایی چون Dreamweaver, Microsoft Front Page و Macro media به شما این امکان را می دهد که بدون آشنایی با برنامه نویسی html بتوانید سایت طراحی کنید. کارکردن با چنین نرم افزارهایی برای کسانی که با زبان انگلیسی به حد کافی آشنا باشند، راحت تر است. ذکر این نکته ضروری است که با وجود افزایش چنین نرم افزارهای ساده ای در سال های اخیر، هیچ کدام نمی توانند به جای طراح حرفه ای سایت بنشینند. طراح حرفه ای سایت، قابلیت هایی چون فرم های پاسخگویی خودکار طراحی می کند که فرصت و بستری برای تجارت الکترونیکی فراهم می آورد که خودتان به تنهایی نمی توانید آن را ایجاد کنید.
موارد زیر را در طراحی موفقیت آمیز سایت در نظر بگیرید:
سایت تان به سادگی در دسترس باشد: حتی اگر سایت شما فوق العاده زیبا و جذاب طراحی شده باشد اما به راحتی و به سادگی نتوان به صفحات آن دسترسی پیدا کرد، بازدیدکنندگان زیادی نخواهید داشت. بنابراین، طراحی سایت تان باید طوری باشد که از هر کامپیوتری بتوان به آن دسترسی یافت؛ یعنی برای ورود به سایت، نیاز به کامپیوتر برخوردار از سرعت بالا نباشد.
- مطالب و محتوای سایت تان را سودمند کنید: فقط به دنبال فروش محصولات یا خدمات خود در اینترنت نباشید. اگر می خواهید بازدیدکنندگان یا خریداران محصول یا خدمات تان دوباره به سایت شما مراجعه کنند؛ علاوه بر این که کاتالوگی از فهرست محصولات یا خدمات تان ارائه می دهید، مطالب و محتوای سودمند و مفیدی نیز در ارتباط با فعالیت های تان عرضه کنید. به عنوان مثال، اگر وسایل اسکی میفروشید، مقالاتی مرتبط با ورزش اسکی و دیگر مطالبی را که فکر می کنید علاقه مندان به ورزش اسکی به آنها نیاز دارند در صفحه اینترنت خودتان بیاورید.
- امکان ارتباط دو طرفه را با مخاطبان فراهم آورید: مشتریان تان از طریق فرم های روی خط و پست های الکترونیکی به شما بازخورد دهند. از مشتریان تان بپرسید که آنها چه می خواهند؟ آیا چیزی را که در جست وجوی آن بوده اند، پیدا کرده اند یا نه؟ به انتقادها و پیشنهادها مشتریان تان به خوبی توجه کنید و آنها را در نظر بگیرید. آنان به شما خواهند گفت که کدام یک از کارها و برنامه های تان مناسب یا نامناسب اند. لیستی از آدرس های پست الکترونیکی مشتریان تان و افراد دیگر تهیه کنید. می توانید کاتالوگ محصولات و خدمات جدیدتان را از طریق آدرس الکترونیکی برای این افراد بفرستید.
دانلود مقاله کامل :
نظر خود را در مورد این مقاله با بقیه در اشتراک بگذارید.